De Ganzenhoedster

P6150022.jpg De ganzenhoedster is een verhaal waarbij iemand die bedrogen wordt toch trouw blijft aan haar karakter. En uiteindelijk toch de beloning hiervoor krijgt.

 Het verhaal in het kort

Een koningin die weduwe is heeft een mooie dochter en deze wordt beloofd aan een prins uit een ander gebied. De moeder geeft kostbaarheden mee en een kamenier die haar moet begeleiden. Ze krijgen beide een paard en het paard van de prinses heet Falada en het dier kan praten.
Ook geeft ze een zakdoek mee met drie druppels bloed van haar vinger. Ze zegt dat de prinses dit nodig kan hebben onderweg. De prinses stopt de zakdoek bij haar boezem.
Als ze een tijdje onderweg zijn krijgt de prinses dorst en vraagt aan de kamenier of ze water wil pakken. Dat wil ze niet en zegt dat de prinses dat wel zelf kan doen. Later herhaald zich dit nogmaals. Het doekje met bloed is in het water gevallen en drijft weg met de stroom. De kamenier weet dat het doekje de prinses niet kan helpen.
De prinses moet de kleren uitdoen en de kleren van de kamenier aandoen. Ook mag ze niet meer op haar eigen paard rijden. Als ze ook maar tegen iemand hiervan iets verteld dan zal ze dood gemaakt worden door de kamenier.

Als ze bij het kasteel van de prins aankomen wordt de kamenier ontvangen als prinses en de echte prinses moet bij een ganzenhoeder, Koertje, gaan werken als ganzenhoedstertje. Het hoofd van het paard Falada wordt afgehakt omdat de kamenier dat wil en het ganzenhoedstertje beloofd de slager een goudstuk als hij het hoofd in een donkere poort ophangt. En dat doet hij.
De prinses praat 's avonds met het paardenhoofd en kamt altijd haar gouden haren. Als de koning hiervan hoort gaat hij op onderzoek uit. De koning vraagt aan de ganzenhoedster hoe het zit maar ze antwoord dat ze dood gaat als ze het verteld. De koning raad haar aan alles aan de open haard te vertellen en dat deed ze. De koning luisterde echter mee aan het rookkanaal.
De koning zorgt dat ze mooie kleren krijgt en de prins wordt verteld dat hij niet de echte prinses als vrouw heeft. 's Avonds is een groot feestmaal en de kamenier heeft niet door dat de echte prinses ook aan tafel zit, De koning vraagt aan de kamenier wat een goede straf zou zijn voor een vrouw die haar heer bedriegt.
Die straf kreeg de kamenier daarna en de prins trouwde met de echte prinses en ze leefde nog lang en gelukkig.


Foto's van het sprookje

De ganzenhoedster op een fontein in het centrum van Alsfeld
foto foto

De ganzenhoedster als beeld/fontein in het plaatsje Kirchhain
foto foto

En hier in de plaats Gottingen
foto foto

foto

Vlak bij het slot Sababurg staat deze voorstelling
foto foto
Naar boven
200sprookjesgrimm