Hans En Grietje

hansengrietje.jpg Hans en Grietje is ook in Nederland een erg bekend sprookje. In de Sprookjesroute komt deze voor in Hessen waar het door de gebroeders Grimm is opgetekend.

 Het verhaal in het kort

Hans en Grietje wonen samen met hun vader en stiefmoeder in een huisje bij het bos. Aangezien ze niet genoeg te eten hebben bsluiten ze de kinderen in het bos ergens achter te laten. De kinderen horen het plan en Hans heeft een plannetje. Hij zoekt allemaal kiezelsteentjes en neemt deze mee in zijn zak. Hans laat een spoor van kiezelsteentjes achter in het bos. Als Hans en Grietje later worden achtergelaten in het bos met een smoes dat ze later weer opgehaald worden kunnen ze later toch de weg naar huis vinden omdat Hans de steentjes volgt. De vader en stiefmoeder reageren geschokt maar de vader is toch wel blij ze weer te zien.

Naa een bepaalde tijd horen de kinderen dat ze weer het plan willen uitvoeren. Hans wil weer steentjes zoeken maar de deur zit op slot. Hij besluit daarom brood mee te nemen en kruimels achter te laten als spoor. Als ze het spoor terug willen volgen blijken de kruimels opgegeten door de vogels. Ze zijn nu alleen in het bos.
Ze komen later een vogeltje vogeltje tegen, dat hun naar een huisje leidt dat gemaakt is van brood, koek en witte suiker. De kinderen eten van het huisje en dan opeens horen ze een stem van een oud vrouwtje. Hans en Grietje mogen bij haar overnachten. De vrouw blijkt echter een kwade heks te zijn. Ze wil Hans vetmesten om hem daarna op te eten. Grietje wordt als slavin gehouden en ze moet voor haar werken.
De heks voelt elke dag aan de vinger van Hans of hij al dik genoeg is geworden. Hans steekt echter elke keer een botje door de tralies en omdat de heks slecht kan kijken merkt ze daar niets van.
Na een tijdje gaat ze Hans toch opeten en Grietje moet water halen in een grote pan om Hans te koken. Maar Grietje weet de heks in de oven te duwen en die sterft. Grietje bevrijdt Hans en smane kijken ze wat er in het huisje ligt. Ze vinden parels en edelstenen en besluiten die mee te nemen. Na lang speuren door het bos vinden ze hun eigen huis weer. De stiefmoeder is gestorven en de vader is ontzettend blij zijn kinderen weer terug te zien. Hij heeft er altijd spijt van gehad.
Dankzij de edelstenen en parels van de heks hebben ze nu een goed leven.


Foto's van het sprookje

Van Hans en Grietje hebben we niet veel foto's gemaakt tijdens de reis.


Naar boven
200sprookjesgrimm