De Meesterdief

P6060149.jpg De meesterdief is een verhaal over een verloren zoon die terugkomt en dan vertelt dat hij dief is geworden. En daardoor ook erg rijk is geworden. Maar een dief is een dief dus niet iedereen is hier blij mee.

 Het verhaal in het kort

Een oude boer en boerin zitten buiten en een rijke man in koets komt bij hen langs. Hij wil graag aardappelen eten en dat vinden de boer en de boerin goed. Uiteindelijk komen ze er achter door een moedervlek in de vorm van een boon dat het hun zoon is die al heel lang geleden het huis heeft verlaten.
Hij vertelt dat hij een dief is geworden en daarom zo rijk is. Hij is geen gewone dief maar een meesterdief. Hij is goed, steelt alleen van de rijken en geeft liever wat aan de mensen die het slechter hebben.
De boer en de boerin zijn niet blij met het gekozen beroep en waarschuwen hem voor de graaf die hem zal ophangen als hij hoort dat de jongen een dief is.

De jongen gaat toch naar de graaf toe en die besluit dat de meesterdief een proef moet doen van drie opdrachten. Hij zal niet opgehangen worden als ze alle drie goed volbracht worden.
Opdracht 1 is dat het lievelingspaard van de graaf gestolen moet worden.
Opdracht 2 is het stelen van het laken waar de graaf en zijn vrouw op slapen en tevens de trouwring van de vrouw.
Opdracht 3 is het ontvoeren van de koster en de dominee uit de kerk.

De meesterdief neemt de opdracht aan en begint direct aan de eerste opdracht.
Hij verkleed zich als een oude vrouw en met een slaapdrank zorgt hij dat de bewakers van het paard in slaap vallen. Door de hoeven van het paard te bekleden kan hij er zo op weglopen zonder dat iemand hem hoort. De volgende ochtend kan hij het paard aan de graaf overhandigen.

Voor de tweede opdracht steelt hij een lijk van een galg en gaat daarmee de trap op naar de slaapkamer van de graaf. Die verwacht een inbreker en schiet direct door het hoofd zodra die over de vensterbank komt. De meesterdief laat het lijk vallen op de grond en verstopt zichzelf. De graaf begraaft het lijk in de tuin.
De meesterdief gaat ondertussen naar de vrouw en verteld haar dat het lijk in de tuin begraven gaat worden en dat hij het laken en de ring nodig heeft. De vrouw geeft hem wat hij nodig heeft.
De graaf krijgt de andere dag het laken en de ring en snapt niet hoe dit mogelijk is.

Voor opdracht drie vangt de meesterdief een aantal kreeften en zet op die kreeften een kaars vast. Steekt deze aan en laat ze los lopen op het kerkhof. Dan gaat hij de kerk in en maakt de dominee en de koster wakker door te verkondigen dat het einde der tijden is aangebroken en dat iedereen die naar de hemel wil nu in de zak moet kruipen. De dominee en koster willen dat wel en kruipen in de zak. De meesterdief knoopt de zak dicht en verstopt ze in een duiventil vlak bij de woning van de graaf. De volgende morgen laat hij de graaf zien dat de ontvoering gelukt is.

De meesterdief wordt gespaard maar zal het land wel uitmoeten. Dat doet hij en niemand heeft ooit nog van de meesterdief gehoord.


Foto's van het sprookje

De kreeft uit de meesterdief op de fontein in Steinau an der Strasse
foto foto
Naar boven
200sprookjesgrimm