Tafeltje Dek Je

P6090047.jpg Het sprookje "Tafeltje dek je" gaat over drie zonen met drie aparte speciale geschenken.
De teksten "tafeltje dek je", "ezeltje strek je" en "knuppel uit de zak" zijn erg bekend geworden.

 Het verhaal in het kort

Een kleermaker stuurt ten onrechte zijn drie zonen het huis uit. Ze gaan alle drie op pad om iets te maken van hun leven.
De oudste zoon komt bij een meubelmaker te werk. Hij doet er goed zijn best en aan het einde krijgt hij een tafeltje mee. Het is geen mooi tafeltje maar als je zegt: "tafeltje dek je" dan dekt de tafel zichzelf met de lekkerste dingen die je maar kan bedenken. En is een schaal leeg dan vult hij zichzelf weer.
De zoon gaat op weg terug naar zijn vader en komt in een herberg. De waard ziet wat het tafeltje kan en ruilt het stiekem om voor een ander tafeltje wat er veel op lijkt. Bij zijn vader aangekomen wil hij laten zien wat het tafeltje kan maar met tafeltje dek je gebeurt er helemaal niets. Hij wordt uitgelachen en gaat bij een andere meubelmaker in dienst.

De tweede zoon was bij een molenaar gaan werken. En als hij daar weg gaat krijgt hij als beloning een ezel mee. Als je tegen de ezel zegt: "Ezeltje strek je" dan balkt de ezel en komen er goudstukken uit zijn achterste. Ook hij gaat weer op pad naar zijn vader en komt in dezelfde herberg. Ook hier ze de waard wat de ezel kan en ruilt de ezel met een andere ezel die er veel op lijkt. Thuisgekomen laat de zoon aan zijn vader zien wat hij gekregen heeft maar met het ezeltje strekje gebeurt er helemaal niets. Hij gaat weer weg en gaat in dienst bij een molenaar.

De derde zoon gaat bij een houtdraaier in dienst en werkt daar ijverig. Ondertussen had hij via brieven gehoord wat zijn broers was overkomen. Toen hij ook wegging kreeg hij een zak met daarin een knuppel. Een heel speciale knuppel want als je zei: "Knuppel uit de zak" dan kwam de knuppel tevoorschijn en sloeg erop los bij iedereen die kwaad wilde.
Ook de derde zoon komt in de herberg maar vertrouwd de waard niet door wat hij al gehoord had. Hij doet erg geheimzinnig over zijn zak en wat erin zou zitten. De waard denkt aan edelstenen.
's Nachts wil de waard de zak omruilen voor een zak die er precies op lijkt. Maar de jongen lag nog wakker en zei meteen knuppel uit de zak. En de waard werd aangevallen door de knuppel en hield niet op.
De jongen vraagt het tafeltje en de ezel terug die gestolen zijn en pas toen de waard toegaf dit te doen stopte de knuppel.

De jongste zoon ging ook terug naar zijn vader en nam de drie geschenken mee. Hij verteld dat hij een knuppel gehad heeft en verteld wat er nog meer gebeurt is. Maar de vader vertrouwd het verhaal niet en vindt een knuppel een cadeau van niets. Uiteindelijk komt de hele familie toch bij elkaar en kunnen de zonen laten zien wat een geweldige cadeaus ze gehad hebben. Ze leven daarna nog lang en gelukkig met elkaar.


Foto's van het sprookje

Het standbeeld in de plaats Schwalmstadt
foto foto
Naar boven
200sprookjesgrimm