De Gebroeders Grimm

P6060094.jpg De gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm zijn geboren in Hanau (wat dan ook het startpunt van de Sprookjesroute is) en zijn wereldberoemd geworden door hun uitgegeven verzameling sprookjes en sagen. In het Duitse gebied rond en langs de rivier de Weser hebben ze geleefd en zijn verhalen gaan optekenen die daar verteld werden. Deze zijn later in boekvorm verschenen en zijn uitgegeven in meer dan 160 talen over de hele wereld.

De broers Jacob (leefde van 1785 tot 1863) en Wilhelm (leefde van 1786 tot 1859) waren niet alleen bezig met het verzamelen van sprookjes maar ze waren ook taalwetenschappers. Hun taalonderzoek is ook belangrijk geweest maar daar zijn ze niet bekend van.

De Sprookjesroute is dan ook ontstaan ter herdenking van de gebroeders Grimm en hun (sprookjes)-verhalen. De verschillende steden en dorpjes aan deze route hebben ergens iets te maken met de gebroeders Grimm en/of hun verhalen.
De meeste sprookjes die opgetekend zijn door de gebroeders Grimm zijn typisch Duits en anderen zijn vooral cultureel erfgoed uit de tijd van de romantiek. De meeste sprookjes zijn in ieder geval dierbare herinneringen uit onze kinderjaren.

Wil je de sprookjes ook lezen? Bekijk dan eens het boek 200 sprookjes van de gebroeders Grimm en als je dat gelezen hebt ben je weer helemaal bij.

 Sagen gebroeders Grimm

Het verhaal dat de gebroeders Grimm zelf hele stukken van Duitsland doorreisde om alle verhalen op te tekenen is eigenlijk ook een sage. Een niet echt waar gebeurt verhaal. Ze stuurde vrouwen erop uit om de verhalen op te schrijven en die stuurde ze dan naar de gebroeders Grimm. Die bewerkte de verhalen zodat ze goed leesbaar waren en bij twijfel tussen verschillende versies van verhalen kozen ze diegene die het beste paste of het meest voorkwam.
Naar boven
200sprookjesgrimm