Vrouw Holle

P6140018b.jpg Vrouw Holle is een wat minder bekend sprookje. Het beeld van de vrouw met het kussen is wel bekend maar welk verhaal erachter schuilt weet men vaak niet. Het ijverige meisje uit het sprookje heet vaak Liesje. Vandaar Vlijtig Liesje.

 Het verhaal in het kort

Een weduwe heeft twee dochters. De ene is ijverig en erg mooi. De ander is lelijk en erg lui. De vrouw houd van het lelijke meisje en laat de ander al het werk doen. Het meisje zit elke dag bij de put te spinnen. Door het harde werken komt er bloed van haar handen op de spoel. Die probeert ze schoon te maken en dan valt de spoel in de put en zinkt. Het meisje is bang dat ze bestraft wordt en duik de spoel achterna.
Dan komt ze in een wondere wereld.
Er bloeien duizenden bloemen en er staat een oven vol met brood. Het meisje is ijverig en haalt alle broden netjes uit de oven en komt dan bij een boom met appels. Door te schudden haalt ze alle appels van de boom. Dan komt er een oude vrouw naar buiten met grote tanden. Het meisje is een beetje bang maar de vrouw zegt niet bang te zijn en dat ze in dienst mag komen en het dan goed zal hebben. Het is vrouw Holle.
Ze moet wel het bed van de oude vrouw elke dag netjes opmaken en flink uitschudden, zodat het op aarde sneeuwt. Het meisje doet alle werkt met plezier en ze heeft het er erg goed. Maar na een tijdje krijgt ze toch heimwee en wil graag weer naar boven. De poort wordt geopend en ze mag terug. Vrouw Holle geeft de spoel nog terug en als ze naar buiten gaat dan wordt ze overspoeld door een gouden regen en als gouden meisje komt ze boven.
Als de moeder hoort hoe ze aan de rijkdom is gekomen dan stuurt ze haar lelijke dochter ook op pad. Die prikt zich ook en morst bloed op de spoel. Gooit de spoel in de put en duikt erachter aan. Ook zij komt in de wondere wereld maar heeft geen aandacht voor de werkjes die er liggen en is ook niet bang voor de grote tanden van vrouw Holle. De eerste dag doet ze nog een klein werkje omdat ze aan de beloning denkt maar daarna doet ze niets meer. Ze wordt ontslagen en kan weer naar boven, maar in plaats van rijkdom wordt ze overspoeld met pek.


Foto's van het sprookje

In het park bij Hessisch Lichtenau
foto foto

Op een muur bij een hotel in Hessisch Lichtenau en bij de muziekschool
foto foto

Hier zie je vrouw Holle naast Raponsje op het sprookjeshuis in Alsfeld
foto

Hier op een oud wandelpad bij Waldeck
foto

En in een lantaarn in Trendelburg
foto
Naar boven
200sprookjesgrimm