Sneeuwwitje En De Zeven Dwergen

P6100044.jpg Sneeuwwitje en de zeven dwergen is een erg bekend sprookje. Vooral de tekst "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land?" is heel bekend.

 Het verhaal in het kort

Een koningin wil graag een hele mooie dochter. Ze bevalt later inderdaad van een dochtertje en noemt haar Sneeuwwitje. Dit omdat het kindje zwarte haren heeft, bloedrode lippen en een sneeuwwitte huid.
Een andere koningin, een heks, is hoogmoedig en trots en denk dat ze de mooiste is van het land. Als ze in haar toverspiegel kijkt dan vraagt ze aan de spiegel: "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land?"
De spiegel antwoord dan dat zij de mooiste is. Als Sneeuwwitje echter ouder wordt en steeds mooier wordt ze op een gegeven moment mooier dan de koningin.
De spiegel vertelt dus op een bepaalt moment dat Sneeuwwitje mooier is als de koningin en dat kan ze niet verdragen. Ze huurt een jager in en die moet Sneeuwwitje doden. De jager kan dat echter niet over zijn hart krijgen en stuurt haar weg het land uit. Hij dood wel een zwijn en haalt de lever en nieren eruit en geeft die aan de koningin als bewijs dat Sneeuwwitje dood is.
Sneeuwwitje komt ondertussen bij een klein huis en er staan zeven bordjes en zeven bekertjes op de tafel. Ook zijn er zeven bedden. Sneeuwwitje is moe en valt op een van de bedjes in slaap. De zeven dwergen komen 's avonds thuis en vinden Sneeuwwitje en vinden haar erg mooi en laten haar slapen.
De volgende morgen stelt Sneeuwwitje zich voor aan de zeven dwergen. Ze verteld wat er gebeurt is en ze mag blijven in ruil voor het doen van huishouding.
De toverspiegel verteld de koningin dat Sneeuwwitje over de bergen bij de dwergen leeft en weet nu dat de jager haar bedrogen heeft. De koning verkleed zich als een oud vrouwtje en gaat naar het huisje waar sneeuwwitje leeft. Ze heeft een giftige appel bij zich die er erg mooi uitziet. Ze neemt er zelf een hap van zodat Sneeuwwitje het wel vertrouwd en ook lekker van de appel eet. Ze valt meteen dood neer. De spiegel verteld de koningin weer dat zij de mooiste is en de als de dwergen thuiskomen zien ze dat Sneeuwwitje niet meer ademt.
Ze leggen haar in een glazen kist op de berg en ze zetten er tekst bij over wie ze was. Alle dwergen en de dieren treurde om het verlies. Dan komt er een koningszoon voorbij en deze vindt de kist heel mooi en Sneeuwwitje nog mooier. Hij wil de kist meenemen maar dan valt hij en schiet het stuk appel uit de keel van Sneeuwwitje. Ze doet haar ogen open en komt weer uit de kist. Ze trouwt met de prins.
De boze koningin merkt dat de spiegel Sneeuwwitje weer als mooiste omschrijft en ze wordt erg bang. Ze krijgt ijzeren muiltjes aan en moet net zo lang dansen tot ze dood neervalt.


Foto's van het sprookje

De zeven dwergen in Marburg lijken echte gedrochten
foto foto

Hier staan ze in Bergfreiheit
foto foto

foto foto

foto foto

Er is in Bergfreiheit ook een Sneeuwwitjehuis
foto foto

foto foto

In Bremen liep ze vrij rond
foto foto

Onderweg tegengekomen. Bleek echter alleen de naam van een plein te zijn.
Het leek meer op een afstand
foto
Naar boven
200sprookjesgrimm