De Rattenvanger Van Hameln

P7100067.jpg De rattenvanger van Hameln. Een heel bekend sprookje met dit keer een slechte afloop. Het "ze leefde nog lang en gelukkig" is niet van toepassing op dit verhaal.

 Het verhaal in het kort

De stad Hameln wordt al heel lange tijd geteisterd door een rattenplaag. Er zijn er zoveel dat ze echt overal zitten en maak je er een paar dood dan zijn er de volgende dag weer nieuwe. De bevolking is het helemaal zat en wil dat de burgemeester er iets aan gaat doen.
Uiteindelijk horen ze van een rattenvanger die de stad kan bevrijden van de ratten. Hij komt langs en vraagt wat zijn loon zal zijn als hij alle ratten uit Hameln zal verdrijven. De burgemeester en de bevolking stemmen toe om een zak met 100 goudstukken te geven.
De Rattenvanger gaat op zijn fluit spelen en loopt door de stad. Iedere rat die het geluid hoort volgt hem. De rattenvanger gaat naar de rivier de Weser en laat alle ratten erin lopen en die verdrinken. Hameln is weer rattenvrij. De mensen zijn uitzinnig van vreugde dat ze weer zonder ratten kunnen leven.
Als de rattenvanger de volgende dag langs komt voor zijn loon dan heeft de burgemeester zo zijn bedenkingen. Een zak met 100 goudstukken voor een half uurtje op een fluit spelen is toch wel erg veel geld. Hij vind het niet nodig om de rattenvanger voor zo weinig werk zoveel geld te geven. Wat de rattenvanger ook zegt, hij krijgt zijn verdiende loon niet.
De rattenvanger vertrekt en verteld dat ze spijt zullen krijgen. Later komt de rattenvanger terug als de volwassene in de kerk zitten. Hij speelt weer op zijn fluit en nu volgen alle kinderen hem de stad uit.
Als de mensen weer uit de kerk komen missen ze de kinderen. Twee kinderen komen terug. Een doof meisje en een blinde jongen. Het dove meisje was meegetrokken door een ander maar de fluit had ze nooit gehoord. De blinde jongen was achterop geraakt doordat ze de weg niet kon zien en was terug gegaan. Het dove meisje kon alleen vertellen dat het de rattenvanger was die alle kinderen had meegenomen maar wist niet waarheen. En de blinde jongen was wel ver meegegaan maar wist niet waar hij was. Uiteindelijk zijn door het bedriegen van de rattenvanger alle kinderen uit Hameln verdwenen en nooit meer teruggevonden.


Wil je dit verhaal als hoorspel luisteren bekijk dan eens Hoorspel - De rattenvanger van Hamelen


Foto's van het sprookje

De toneelopvoering in Hameln
foto foto

foto foto

foto foto

foto foto

Door de straten in Hameln
foto

foto foto

In de voetgangerstunnel naar het centrum
foto foto

De musical Rats
foto foto

foto foto

foto foto

foto foto

foto foto

Aan de muur


Een grote rattenvanger voor een hotel in Hameln


In een lantaarn in de plaats Trendelburg


Carillon in Hameln
En inderdaad: geen happy end.

Naar boven
200sprookjesgrimm