Assepoester

P7080150.jpg Assepoester is een meisje dat goede dingen wil maar tegengewerkt wordt door de stiefmoeder en haar vervelende kinderen. Uiteindelijk loopt het voor Assepoester toch nog goed af. Een sprookje met een happy end.

 Het verhaal in het kort

Een rijke vrouw sterft en haar dochter belooft altijd goed en vroom te blijven en dat god haar zal helpen. De vader van het meisje trouwt met een andere vrouw die al twee dochters heeft. De stiefmoeder heeft helemaal niets met het meisje van de vader. Die behandeld haar ook slecht en ze moet slapen naast de haard in het as. Ze wordt daarom ook Assepoester genoemd.
De vader moet weg en de twee kinderen vragen of hij edelstenen wil meenemen. Assepoester vraagt alleen of hij het eerste twijgje dat tegen zijn hoed komt wil meenemen. Dat doet hij en het twijgje groeit op tot een mooie boom bij het graf van haar moeder. Elke dag zit Assepoester bij het graf en een wit vogeltje vervult haar wensen.
De koning geeft een groot bal en de prinses zal na drie dagen beslissen met wie hij gaat trouwen. De twee stiefzussen willen natuurlijk als mooiste voor de dag komen en Assepoester mag alleen naar het bal als ze veel linzen verdeelt in goed en slecht maar hoe goed ze ook geholpen wordt door vogels, als het klaar is dan krijgt ze toch geen toestemming van de stiefmoeder.
Als ze weer bij het graf zit worden haar wensen toch vervult en mag ze naar het bal zonder dat de stiefmoeder het weet. De prins vind haar geweldig en danst de hele avond met haar. Stipt om twaalf uur rent ze weg en ze verliest haar linker muiltje.
De prins vind het muiltje en gaat de volgende dag zijn rijk langs om het meisje te vinden dat het schoentje past. Ook de twee stiefzussen proberen het muiltje aan te krijgen maar het past niet.
De prins vraagt of er niet nog een meisje in huis is en dan komt Assepoester tevoorschijn. Ze trekt haar klompen uit en past het schoentje precies. Het zit als gegoten. Assepoester en de prins trouwen en leven nog lang en gelukkig samen.


Foto's van het sprookje

Het schoentje van Assepoester in Marburg
foto foto

Het schoentje in de ru´ne van Polle en het slot zelf
foto foto

Bij een hotel in Polle
foto
Naar boven
200sprookjesgrimm